At ha´ kvalificeret sig til årets Eliteprøve, at få lov til at stå sammen med de bedste ekvipager fra DK, samt enkelte fra udlandet, er et stort privilegie, og det største man i mine øjne kan opnå indenfor vores sport.

Wilma og jeg kvalificerede os til 2021 udgaven via en B-prøve, som Wilma vandt i sommer. Men det var jo kun det halve skridt på vejen, man skal nemlig igennem en Åben A prøve med en 1 præmie, før det gir´ adgang til det forjættede land. Åben-A havde vi misset grundet den møg Corona i 2020. Nå, pyt med det, vi var meldt til den første af slagsen i 2021. Lang historie kort – et drev er overstået, flere ekvipager før os sendes, og omsider er det Wilmas tur. Hun har markeret flere af de faldne fugle, og er meget fokuseret på specielt én af de faldne. Dommer Morten Rossau kalder Wilma og jeg frem i terrænet, hvor en dirigering skal løses. Jeg går frem, Wilma bliver siddende! Jeg kalder på hende ved hendes navn, hvilket i Wilmas ører bestemt betyder, at hun skal hente den fugl hun har fokuseret så meget på. Ja, sådan går det nogle gange – vi ryger naturligvis ud og må prøve en anden gang. Det bliver så først d.6/11-2021, hvor jeg begynder at blive lidt presset ved tanken om, at noget udefra kommende igen skal forpurre vores store planer. Alt går gudskelov efter planen, og Wilma er nu endegyldigt kvalificeret til Eliteprøven – Pyha

Endelig op rendte dagen, hvor førstedagen i årets Eliteprøve fandt sted. Den afholdtes på Ravnholt Gods under dygtig ledelse af Prøveleder John Juul Henriksen og hans hjælpere, samt naturligvis manden der bestemte det hele, Skytten på Ravnholt Gods, Peter Andreasen.

Der var en fantastisk stemning, hvor alle hundeførerne havde store forventninger til disse to dage og naturligvis til sig selv og egne præstationer. Flemming Nøhr, med både Cuba og Woody fra Kennel Sagnlandet´s, fulgtes med Sanne og jeg i vores bil. Helt fantastisk af Flemming, at ha´2 hunde med til et sådan mesterskab, og så oven i købet begge fra vores kennel – Flot klaret Ven. Faktisk havde Lars Søndergård ligeledes kvalificeret dig med Sagnlandets Jatoba Princeps, kaldet Uffe, men her kom Corona IGEN på tværs, så Lars måtte blive hjemme. Som nævnt, så var der en helt speciel stemning fra morgenstunden, og den berømte sommerfugl var, hos de fleste, begyndt at flyve lidt rundt omkring nede i maveregionerne

En prøve starter altid med en parole, men denne parole var ikke som de plejer at være! Ordførende dommer Keld Jørgensen tog ordet, hvor han fortalte en dejlig, sjov og sød anekdote omkring Danny Fraser. En historie om Danny, ligesom vi alle husker ham. Alle, uden undtagelse, stod med ansigtet pegende ned i jorden og med tårerne trillende ned ad kinderne. Det var en fin afsked der blev taget med Danny, som vi mistede alt alt for tidligt.

Prøven startede med et drev, så alle de 30 startende ekvipager kom hurtigt i gang. Allerede her blev det for nogle endestation, hvilket naturligvis er smadder ærgerligt, når prøven dårligt er startet. Wilma og jeg var nr. 8 i rækken, som skulle ha´ fugl. En lang dirigering i raps. Ingen af os på linjen havde set fuglen falde, da det var det modsatte holds skytter, som havde fældet fuglen. Jeg var meget rolig omkring denne dirigering, for linjer, det kan hun! Afstanden til fuglen var ca.150m. Det blev, modsat min forventning, noget værre rod, og først i allersidste sekund lykkedes det mig at få Wilma på rette sted, hvor hun bringer fuglen. Det var virkelig tæt på vi blev sendt hjem med fuld musik, og det var med sikkerhed det man kalder for en A minus fugl. Jeg var helt klar over, at nu skulle meget gå skidt for de andre ekvipager, hvis vi skulle drømme om nogen vinderplaceringer, samtidig med, at Wilmas følgende opgaver skulle sidde lige i skabet. Omvendt var det ikke noget som tyngede mig – vi var jo til Eliteprøve, og det skulle nydes så længe vi fik lov at være med.

De efterfølgende apporteringer Wilma og jeg fik, sad lige hvor de skulle, og da prøvens første dag var slut, havde vi alle, med én undtagelse, fået hver 4 fugle. Der var vist fremragende hundearbejde fra flere ekvipager, heriblandt fra Wilmas side. 4 – 5 ekvipager var helt ”rene”, en enkelt havde muligvis en A plus-fugl.

Nu var vi kommet til dagens afsluttende parade, hvor det blev afsløret, hvem der var videre til prøvens anden og sidste dag. Dommerne havde valgt at tage 11 ekvipager med til finaledagen, og heriblandt var Wilma og jeg!!! Det var kæmpe stort at blive råbt op som én af de tilbageværende. Jeg har deltaget på Eliteprøver før, faktisk 5 gange og har aldrig klaret mig videre til finaledagen. Nogle gange grundet en adfærd vi ikke ønsker ( et lille piv, eller en ”knaldert” ) Det kunne godt være Edes 😊 andre gange bare decideret uheld, det var Fritz. Sjette gang blev altså lykkens gang for mig med Wilma som makker.

Det tar´ kun 1 time og 20 min. at køre fra Ravnholt Gods og hjem til Kildebrønde, så vi kørte naturligvis hjem. Her fik vi ro omkring det hele, vores kennelpige ( Farmor ) havde sørget for mad. Wilma blev lagt tidligt i seng, det samme blev jeg, selvfølge først efter et par gode glas rødvin.

Dag to på årets Eliteprøve.

Efter den obligatoriske parole blev 11 ekvipager, heriblandt Wilma og jeg, kørt ud i terrænet. Vi startede op i en ældre rydning med masser af udfordringer. En ekvipage manglede sin 4 fugl, som de desværre ikke fik hjem. Næste hund eyewipede dem, og dermed exit fra prøven.

Den første opgave på dagen til Wilma og jeg, blev en fugl bliver skudt på den anden side af et vildthegn. Nogle ville vælge at gå videre, og lade en efterapportør klare opgaven, men ikke her! Hurtigt blev hegnet lagt ned, og vi kunne sende. Afstand ca.70 m. Wilma havde ikke mulighed for at markere, og skulle derfor dirigeres. En temmelig svær linje, som slutter med hun skal passere 3 skytter. De står tæt for at holde hegnet nede. Ingen undskyldning, men det er faktisk svært og ikke noget vi egentlig har øvet i. Hunden skal løbe igennem skytterne, for så at fortsætte yderligere 30m. på den anden side af hegnet. Wilma sendes i fin linje, men da hun når skytterne, bøjer hun af mod venstre. Hun stoppes fint, kaldes tilbage, hvor hun bøjede af og sendes derefter BACK. Det løser hun fint, og bringer fuglen umiddelbart efter. Pyha, vi er glade og det blev løst med et rent A. Herefter bliver en del fugle skudt og hentet uden de store sværhedsgrader. Vi går til nyt område, og nu kommer der længder og sværhedsgrad på. Særlig én opgave bliver løst mega flot. Kim Sørensen med sin gule unge hanhund laver en virkelig fin apportering. Desværre er Kim, i mine øjne, for passiv på næste apportering, hvilket resulterer i, at de ikke længere er med i prøven. Synd for et rigtig godt emne.

Wilma får ikke nogen opgaver, hvor vi kan gøre noget helt speciel. Omvendt får hun heller ikke nogen lette opgaver. Wilmas andensidste fugl tegner til at være løber. Anders Carlson sender os direkte med det samme på en anskudt høne. Først over en grøft, så i ufremkommeligt terræn, blandt andet en stor brombærbusk, som hun forcere direkte igennem. Herefter forsvinder hun bag busken. Der går ikke ret lang tid, men det føles som flere minutter, før hun atter vender hjem med fuglen. Ja den var anskudt, men løb højst 5-10m. så var den stendød. Wilma slutter dagen af med en stensikker flot apportering, som hun har markeret.

Alle er mere eller mindre sikker på, at vi ikke udsættes for flere fugle. To ekvipager arbejder længe med at få deres sidste fugle – det lykkes selvfølgelig til sidst, og med meget fint arbejde af dem begge.

For katten jeg var stolt, og er det i øvrigt stadig. Tænk at gennemføre en Eliteprøve med en forholdsvis ung tøs uden den store erfaring – det lover godt for fremtiden, og gir´ blod på tanden til mere.

Wilma bestod med udmærkelse, det havde jeg gerne solgt den for, inden prøven gik i gang 😊

Et kæmpe tillykke tillykke til alle de som gennemførte, et stort tillykke til de som blev placeret!!!  Selvfølgelig et mega tillykke til Årets Elitevinder Susanne Ericsson Sverige.

1000 tak for en meget veltilrettelagt Eliteprøve, hvor der på intet tidspunkt herskede tvivl eller uråd.

1000 tak til alle hjælpere, dommere og ikke mindst skytterne, som virkelig leverede.

1000 tak til Farmor ( Mor ) Fantastisk du altid ka´ hjælpe med dem, som ikke skal med på dagen.

1000 tak til Sanne, som altid er fantastisk – Elsker dig.

Nøj jeg glæder mig til næste Eliteprøve, og håber inderligt vi kan kvalificere os?